Vintage és risztikus stílusban dekorált karácsonyi szobabelső.

0 comments | Írta szerző: Loft & Vintage

Fotó forrása: Annie Spratt on Unsplash

 

VINTAGE KARÁCSONY, VINTAGE DEKORÁCIÓ - NEMCSAK MEGHITT, TRENDI IS!

A vidéki, rusztikus és vintage karácsonyok a kedvenceid? Akkor az idén nem csak otthonos és meghitt, hanem a trendnek megfelelő is lesz a karácsonyi dekorációd, ugyanis ismét hódítanak ezek az irányzatok az év legszebb ünnepén. Mézeskalács illat, karácsonyi fények, diótörő a kandalló párkányán, olvasd tovább, hogy ne az ünnepi vacsora előtt derüljön ki, hogy hiányzik a karácsonyi szalvéta vagy túl rövid lett a fényfüzér!

A KARÁCSONYI DEKORÁCIÓ – VALAMI RÉGI, VALAMI ÚJ

Testünk, lelkünk és otthonunk is ünneplőbe öltözik karácsonyra. Szerintünk a karácsonynak nem is lehetne szebb nyitánya annál, mint amikor november végén megérkeznek a padlásról a karácsonyi dekorációs dobozok és végre elkezdődhet a díszítés, amit már hetekkel előtte elkezdtél tervezgetni. Egy gyors porolás és máris kereshetik régi vagy új helyüket a lakásban a koszorúk, diótörők, a fa karácsonyi hintalovak, a zenélő hógömbök, a beltéri fényfüzérek, gyertyatartók, gyertyák és a mécsesek.

Vintage karácsonyi hangulatban berendezett szobabelső.

Fotó forrása: Affari of Sweden

A rusztikus, country (vidéki) és vintage karácsony egyaránt elmaradhatatlan elemei a kissé kopottas, régi használati tárgyak, melyeknek kifejezetten jó áll, ha új szereppel bízod meg őket. Kiváló karácsonyi dekorációs alapok lehetnek például a régi konyhai sütőformák. Ha még nincsen, idén feltétlenül szerezz be egy ilyen darabot!

Régi rusztikus bádog karácsonyi sütőformák fa asztalon.

Fotó forrása: Affari of Sweden

Tipp! Ha neked is fontos a fenntarthatóság, akkor ne cseréld le gyakran a karácsonyi dekorációkat, inkább vezesd be azt a szokást, hogy évente maximum egy-két új darabbal leped meg magad. Mert hát abban biztosan sokan egyetértünk, hogy a karácsonyt megelőző időszakban olyan jó nézelődni és mindig akad egy-két szépséges dísz, aminek nem tudunk ellenállni. A megunt vagy egy esetleges átrendezésből adódóan feleslegessé vált darabokat pedig adományozd el! Hidd el, lesznek, akik örülnek majd neki, neked pedig jó érzés lesz, hogy örömet szerzel vele másoknak!

SZÍNEK ÉS FORMÁK

Az idei évben is népszerűek a természetes színek és formák. A fa és az örökzöldek kompozíciója remek háttérül szolgál a vintage hatást keltő fáradt pasztell, vagy a klasszikus piros, arany és ezüst karácsonyhoz. 2022-ben azonban a lilás árnyalatokkal is többet találkozhatunk majd, ugyanis az év Pantone színe a Very Peri, egy finom kékes-lilás árnyalat, mely természetesen megihlette a karácsonyi dekorációkat készítő cégeket is. A formákat tekintve pedig minél naturálisabb és hagyományosabb, annál jobb: klasszikus gömbök, csillagok, angyalkák, rénszarvasok, tobozok, szánkó és korcsolya, hintalovak és diótörők.

Tipp! Bátran használj borostyánt, magyalt, babérmeggy, fenyő vagy tiszafa ágakat a beltéri dekorációkhoz is, nemcsak mutatósak, tartósak is.

Rusztikus fa karácsonyi dekorációk különböző formában.

Fotó forrása: Chic Antique

KARÁCSONYI FÉNYEK KINT IS, BENT IS

A karácsony a fények ünnepe is. Gyerekkorunkban gyalog mentünk nagymamáékhoz karácsony napján, akik a falu végén laktak. Leírhatatlanul vártuk ezt az utat, még akkor is, amikor csikorgóan hideg volt kint, mert ekkor lelepleződtek a karácsonyi fények az ablakokban. Ekkortájt még csak a karácsonyfákra kerültek fények, amiket szerencsénkre mindig az ablakok elé állították. Ma már nemcsak a karácsonyfákat dekoráljuk ily módon, hanem a bejáratokat, ablakokat és akár a kerti dísztárgyakat, örökzöldeket is. A változatos megjelenésű kültéri izzósorok mellett hangulatosak a lámpások és mécsesek is. A karácsonyi fényfüzéreket egészítsd ki igazi gyertyafénnyel, dekoráld a nappalit, ebédlőt, előszobát és a folyosói konzolasztalokat is gyertyákkal! Van a gyertyákban valami melegség, ami nélkül nem igazi a karácsony.

Karácsonyi fényfüzérekkel díszített ház bejárat.

Fotó forrása: Andy Holmes on Unsplash

Vintage lakásbelső rengeteg karácsonyi gyertyával díszítve.

Fotó forrása: Affari of Sweden

 

Tipp! Lepd meg magad egy kézműves gyertyakészítő workshopon való részvétellel és próbáld ki a gyertyaöntést, ugyanis a saját készítésű gyertyák lángja még fényesebben lobog....

KARÁCSONYFADÍSZEK

Az egyik legfőbb karácsonyi szimbólum a feldíszített karácsonyfa. Németországból indult hódító útjára közel fél évezreddel ezelőtt ez a kedves szokás. Hazánkban 1824-ben Brunszvik Teréz állította az első feldíszített fenyőfát. Az elmúlt évszázadok alatt sokat változtak a díszítési szokások. Míg kezdetben főleg almát, diót aggattak a fákra, majd később gyertyákat is, ma már nem ritkák a talpig díszbe öltöztetett fenyők sem. Ha vintage hatást szeretnél elérni, érdemes figyelni az arányokra, ne kerüljenek túlsúlyba a karácsonyfadíszek a fenyőn. Használj régi vagy régies hatású üvegdíszeket, papírból és fából készült dekorációkat. A végeredményt pedig dobd fel egy-egy stílusos karácsonyi girlanddal!

 Vintage hangulatú karácsonyi szoba karácsonyfával és díszekkel.

Fotó forrása: Affari of Sweden

Tipp! Érdemes először a fényfüzéreket feltenni a fára, majd ezt követően a karácsonyfadíszeket, így elkerülheted, hogy a vezetéket keresztbe-kasul kelljen húzkodnod a díszeken keresztül.

DIÓTÖRŐ FIGURA, AKI NÉLKÜL NINCSEN KARÁCSONY

A bármilyen stílusú otthonban jól mutató diótörő figurák népszerűsége töretlen, különösen a családosok körében a gyerekek kedvenc pajtásai az ünnepi időszakban. Az 1800-as évek végén bemutatott Csajkovszkij Diótörő című balett előadással terjedtek el széles körben a karácsonyi dekorációk részeként a diótörő figurák, azonban eredetük a 17. századi Németországba vezet. Ma már számtalan méretben és változatban kaphatóak ezek az eredetileg tömör fából faragott katonák, melyek kihagyhatatlanok egy rusztikus karácsonyi dekorációból. Teheted kandalló párkány két oldalára vagy konzolasztalra akár több méretben, de ma már nem ritkák a szinte ember magasságú alakok sem, melyek előszobákban vagy akár a bejárat mellett is valódi ünnepi hangulatot teremtenek.

Karácsonyi szoba óriás diótörő katonákkal díszítve.

Fotó forrása: Chic Antique

ÜNNEPLŐBE ÖLTÖZÖTT ASZTALOK, KARÁCSONYI TERÍTÉKEK

A karácsonyi teríték téma önmagában is megérne egy misét. Idén hódítanak a természetes anyagok a karácsonyi textilekben is, a színeket tekintve, a natúr, a piros és a zöld. Egy vidéki stílusú régi fa asztalt háttérként is használhatsz, ha asztali futót és tányér alátéteket választasz terítő helyett. Ha pedig klasszikus karácsonyi vacsora van tervben, válassz fehér, piros vagy zöld asztalterítőt, amihez remekül mutat egy igazi karácsonyi étkészlet, rénszarvasokkal, csillagokkal, fenyőágakkal, pont úgy, mint a mesékben. Ne feledkezz meg  a karácsonyi szalvétákról, gyertyatartókról, mécsesekről és asztaldíszekről sem, de azért hagyj helyet az ünnepi fogásoknak is! Végezetül pedig nincs más dolgod, mint feltenni a vintage karácsonyi dekorációra a koronát, vagyis ünnepélyesen elővenni nagymama ezüst evőeszközeit a fiókból és elmerülni a karácsony édes illatában.

Karácsonyi mintás étkészletek, terítékkel.

Fotó forrása: Loft&Vintage

                                                                                                                                     

Szeretnél a bemutatott étkészletekről kérdezni valamit, vagy tanácsra van szükséged? Írj nekünk a shop@loftandvintage.hu címre, vagy küldd el a "KARÁCSONYI DEKORÁCIÓ" üzenetet SMS-ben a +36 30 400477 telefonszámra, személyre szabott konzultációért, és mi felhívunk. Szívesen segítünk!

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Közzététel előtt minden hozzászólást ellenőrzünk!