Anduze Kerámia Kaspók

0 comments | Írta szerző: Sandor Cziegler

 

ANDUZE KERÁMIA KASPÓK

A Franciaországban található Anduze városát a 17. század óta a fazekasság fellegváraként emlegetik. Ezt a címet az azóta világhíressé vált, helyi fazekas-manufaktúrák által készített jellegzetes "Anduze" kaspóknak köszönheti. A Medici stílusú olasz vázák ihlette Vase d'Anduze kaspókat gyümölcs- és virágfüzérek díszítik, impozáns, mégis harmonikus méretben.

 

Fazekasmesterek kézzel készítik az Anduze Kerámia Kaspókat

 Az 1980-as évekre tehető, amikor a térségben újjáélesztették az Anduze vázákat, Jean Gautier eredeti modelljének újraalkotásával. A Vase d'Anduze kaspókat meghatározó, eredeti jellemzőket, mint például a katonai stílusú sapkával díszített girlandot, a bélyegnyomatot mind visszaemelték a régmúltból, megőrizve a méltán híres emblémákat, megtartva a hagyományos gyártási eljárásokat, valamint a régi patinák finom kezelését egyaránt. Mindez nemcsak azt jelenti, hogy a régmúlt vázái megjelentek a modern piacon, hanem a készítők teljesen visszatértek a 18. századi agyagművesek művészetéhez is: korabeli technikákat alkalmaznak és ugyanazzal az odaadással formálják meg az agyagot. Minden egyes Anduze kaspót magas szaktudással rendelkező fazekasmesterek kézzel készítenek, akik az évszázados hagyományokat és tradíciókat mélyen tiszteletben tartják. Ezáltal mindegyik kaspó egyedi, kézműves alkotássá válik.

Az egyetlen, ami változott, az a felületkezelésben és színekben vett új irányvonalak voltak. A klasszikus színek mellett elengedhetetlen volt a modern világ elvárásainak megfelelni. Ők voltak az elsők, akik elkészítették a nagyon népszerű, elefántcsontszínű mázat; elsőként repesztették meg a zománcréteget, hogy elérjék a vintage hatást; és szintén elsőként vállalkoztak merész, dinamikus színekre.

 

Patinás Anduze Kerámia Kaspók

Az eredeti francia Vase d'Anduze kaspókat a három címeres pecsétről, az ornamentális füzérek elhelyezkedéséről, valamint a fazekasmester dátummal ellátott aláírásáról ismerhetjük fel. Egy Anduze váza elkészítéséhez szükséges alapanyag egy kézműves fazekas számára a minőségi agyag, a víz, az idő és a jól végzett munka szeretete. A termékek száradási ideje modelltől függően 15 naptól 1 hónapig is eltarthat. Ezután kerül sor a máz felhordására és a 48 órás kiégetésre, melynek révén a váza elnyeri a végső formáját.

Minden kaspó változatos méretben és felületkezeléssel érhető el. Így mindenki a maga igényei alapján tud választani a rendelkezésre álló tér adottságait figyelembe véve. Míg a magasabb és nagyobb kaspók értelemszerűen a tágasabb terekben érvényesülhetnek, addig a kisebb kaspók akár szobákban, erkélyeken is jól mutatnak. Alapvetően három felületkezelést különböztethetünk meg. A tradicionális mázas kaspók esetében a hagyományokra építő technika figyelhető meg. A fényesen csillogó máz színezése nem egyenletes. Az adott szín különböző árnyalatai köszönnek vissza az ecsetnyomatok mentén. Ez nem „hiba”, hanem a régi eljárásokat tiszteletben tartó készítési mód. Ez a felületkezelés áll legközelebb a régi fazekasmesterek munkájához, innen is a tradicionális jelző. Az egyszínű mázas kaspóknál a színfelhordás egyenletes, nem tapasztalható árnyalatbeli különbség. Sokkal inkább a modern kor elvárásainak megfelelő végeredményt kapunk. A patinás mázas kaspók jellemzője a festési technikával elért, vintage, patinás hatás.

 

Különböző felületkezelési eljárások az Anduze Kerámia Kaspóknál

Az Anduz kerámia kaspók nem követik a megszokott bolti méretezéseket. Egyedi méretük és kialakításuk miatt kihívást jelenthet megtalálni a tökéletesen illeszkedő ültetőkaspót hozzájuk. A vendégkaspók használata erősen ajánlott, mivel így a nedves föld nem érintkezik közvetlenül a kaspó kerámiájával, így nem veszi át annak a nedvességét és páráját. Webshopunkon könnyen megtalálhatja az Anduz kaspókhoz tervezett egyedi ültetőkaspókat, melyek méretben tökéletesen illeszkednek. Ha esetleg elbizonytalanodik a megfelelő műanyag ültetőkaspó kiválasztásában, ne habozzon, és forduljon ügyfélszolgálatunkhoz - szívesen állunk rendelkezésére.

 

Ültetőkapsók az Anduze Kerámia Kaspókhoz


Fontos hangsúlyozni, hogy a terrakotta kerámiák, főleg a mázas változatok nem szeretik túlságosan a fagyot. A terrakottában lévő maradék páratartalom erős fagy esetén kitágulhat és helyrehozhatatlan károkat okozhat a termékben. Az ilyen kellemetlenségek elkerülésére többféle megoldás létezik. A legbiztosabb megoldás a mázas kaspók megóvására, ha ősz végén, a fagyok beállta előtt a vázát átvisszük egy fagymentes térbe. Mi ezt tanácsoljuk! Még ha a kerámia nehéz is, a webshopunkon elérhető guruló, mozgató kocsival könnyedén elvégezhetjük a feladatot. Azonban így is azt tanácsoljuk, hogy az emeléshez, valamint a biztonságos mozgatáshoz kérjen segítséget, két fővel érdemes elvégezni a munkát. Mivel a kocsi lefékezhető, ezért akár rajta is hagyhatjuk a kaspót a téli időszakra, a tavasz beköszöntével pedig egyszerűen visszagörgetheti a helyére.

Egy másik, az előzőnél kevésbé hatékony megoldás az, hogy a kerámiát télire gondosan, vízhatlanul letakarjuk és egy támaszt csúsztatunk alá, ami távol tartja a fagyott földtől. A váza így át tud szellőzni, az átszellőztetett réteg pedig lehetővé teszi a víz elpárologtatását. Egy másik hasznos trükk az lehet, ha vízlepergetőt alkalmaz, és kikeni vele a kaspó belsejét. Ezzel a vízszigeteléssel fagyállóbbá teszi a vázát. Kevésbé lesz porózus és így kevesebb maradványanyagot (például mészkövet) szív fel a vízből, amely idővel károsíthatná a kerámiát. A vízlepergető hatású termékeket barkácsáruházakban tudja beszerezni. Ezek a módszerek azonban csak olyan régiókban érvényesek, ahol kemény fagyok csak ritkán fordulnak elő, és a hőmérséklet nem esik -5° C alá, tehát leginkább a mediterrán zónákban. A legbiztosabb, ha fagyvédett helyre viszi a kaspókat.

 

                                                                                                                             

Szeretnél a bemutatott termékekről kérdezni valamit, vagy tanácsra van szükséged? Írj nekünk a shop@loftandvintage.hu címre, vagy küldd el a "MAISON BÚTOROK" üzenetet SMS-ben a +36 30 400477 telefonszámra, személyre szabott konzultációért, és mi felhívunk. Szívesen segítünk!

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Közzététel előtt minden hozzászólást ellenőrzünk!