Soféle dekor LED izzó mennyezetre függesztve.

0 comments | Írta szerző: Loft & Vintage

Fotó forrása: Anh Duy on Unsplash

RETRÓ, VINTAGE, IPARI, VAGY GLAMOUR?

A TRENDI DEKOR LED IZZÓKKAL REZSID CSÖKKENTÉSE MELLETT EGYEDI STÍLUST, MEGHITT ATMOSZFÉRÁT TEREMTHETSZ!

 

Ami pedig a legjobb az egészben, hogy ez a fényűzés lehető leggazdaságosabb módja! Akár a LED-szalagos megoldás, akár a színes LED-izzók hangulatos fényterápiája mellett teszed is le a voksod, nem csak környezetünknek, de a pénztárcádnak is kifejezetten jót teszel. A  LED-világítás ma már megkerülhetetlen, ha energiatakarékosan kívánunk élni belső tereinkben. Arról pedig, hogy mindez még stílusos és egyedi is lehessen, ma már szebbnél szebb, hangulatos, különleges, egyedi formájú dekor LED izzók, fényfüzéres LED izzók gondoskodnak. 


Tudja mindenki: a hagyományos, szénszálas izzók kora lejárt. 

Gyönyörűek ugyan a csavart és tekert izzószállal készülő úgynevezett vintage izzók, vagy Edison-izzók, de miért fizetnénk sokszorosát használatukért - amikor ugyanaz a megjelenés már LED-technológiával is elérhető!

Számoljunk kicsit: a LED-es dekor izzó töredékét fogyasztja, mint a hagyományos izzószálas izzók, ráadásul az élettartama akár a tízszerese. Természetesen a LED-es izzók drágábbak a technológia miatt, de bárhogy is nézzük, az élettartamra való összköltsége mindenképp a töredéke, mint a hagyományos izzóknak.

Cikkünkben most egy kis körképet mutatunk be nektek stílus, hangulat és persze funkció szerint is - hogy melyik dekor izzót hová ajánljuk, és milyen hatásokat érhettek el a segítségükkel. Ezúttal azonban nem a hagyományos, általános világításra használt LED-izzókkal, hanem kifjezetten a dekorációs, hangulati célra tervezett izzókkal foglalkozunk. 

A dekor LED izzókkal a különleges hatás garantált: ezek a fényforrások ugyanis nem szűkölködnek sem szín- sem anyagválasztékban, sem pedig stílusban: karaktert adnak minden térnek, amelyet csak megvilágítanak, dekorálnak.

Még a sima LED izzók is számos különféle foglalattal és méretben kaphatók, a dekorációs célú izzók tárháza azonban tényleg rendkívül széles: választhattok dekor LED izzókat anyag és forma szerint, de stílushoz illően is, akár modern, elegáns enteriőrbe füstüveggel, vagy maszkolt üveggel kialakított dekor LED izzókat, illetve vintage avagy loft terekbe, indusztriális stílusokhoz a jól ismert klasszikus Edison izzók számos különböző változatai állnak rendelkezésetekre - természetesen ezek is mind a rezsicsökkentő, gazdaságos, környezettudatos LED megoldásokkal.

Vagy kereshettek méret szerint is: az egészen parányi sütő izzóktól kezdve a normál méretű, hagyományos lámpákba való izzókon át  a most kifejezetten trendi óriás LED-izzók is szuper választásnak bizonyulnak, ha egy tágasabb nappali vagy étkező térbe, esetleg üzlethelyiségbe valami igazán impozáns, ütős megoldásra vágytok. Az óriás izzók afféle "kettő az egyben" - megoldás: hiszen itt nincs szükség külön lámpatestre, csak egy dekor foglalatra, ugyanis a méretes, 20-40 cm-es óriás izzó maga a lámpatest is egyben :)

Azonban, ha egy picinyke szobád van csak, ahol még lámpa függeszték sincsen, mert LED szalag fut körbe a plafonon, akkor sem kell lemondanod a meghitt, hangulatos izzókról, melyek remek háttérfényként szolgálnak munkához, szórakozáshoz, pihenéshez egyaránt!

Erre az esetre például egy különleges, asztali foglalatba tehető LED izzó családot is mutatunk most neked, mely a hálószobád éjjeliszekrényét, egy konzolasztalt, vagy a dolgozód polcát is díszítheti, meleg fényével meghitt hangulatot teremtve neked ezeken a borongós őszi estéken…

Nagy méretű dekor LED izzók függő foglalatban.

Fotó forrása: Pinterest

Egyedi dekorációs elem is lehet: meghitt atmoszférát teremthetsz nem csak a hagyományos függesztett, hanem a polcodon, éjjeliszekrényeden elhelyezhető, asztali foglalatba tehető dekor LED izzó segítségével is!

Természetesen az ünnepekre, adventre is készülhettek akár már most egy igazán pazar, elegáns, különleges és szikrázóan ragyogó, karácsonyi LED-es óriás üveggömb dekor izzó különleges látványával…

Ám ne szaladjunk ennyire előre!

Hiszen bizonyára kíváncsiak vagytok, miért ökobarát, miért gazdaságosak is a LED izzók, és a hagyományos izzókhoz képest vajon mennyivel tartósabb? És azt vajon tudod, mit is jelent pontosan maga a LED-szócska, minek a rövidítése, és miért írják mindenhol nagybetűvel? 

Nos, a nagybetűs írásmód abból adódik, hogy a LED maga egy mozaikszó. Méghozzá egy angol rövidítést takar: Light Emitting Diode - azaz fénykibocsátó dióda. Amiben ez a bizonyos dióda, azaz LED-világítás verhetetlen, az főként a fogyasztása, a tartóssága, és a hatása. 

Ami a fogyasztását illeti: nagyjából tizedannyit fogyaszt, mint a régi izzószálas izzóink, miközben már a színe, hangulata is egyre kevésbé tűnik mesterkéltnek: egy 4000 kelvinfokos színhőmérsékletű LED-izzó képes megidézni a természetes fényt is (ez a nappali fénynek a színhőmérséklete), az ennél melegebbek (1800-3000 K körüli értékkel) pedig meghitt gyertya - vagy lámpafény hangulatot varázsolnak belső tereinkbe. Melegfehérnek nevezzük a 2500-3000 K körüli izzókat, ez alatt pedig az izzó fényének színe már kifejezetten sárga, mint a gyertyaláng.

A LED izzók fényereje szintúgy kiemelkedő: típustól függően egy mindössze 5-6 wattos LED képes kiváltani egy 40 wattos hagyományos izzót - ezzel pedig, azonos fényerő mellett akár 80% körüli, gondosan megválasztott izzó esetében még több energia megtakarítást érhetünk el!

Mindemellett pedig a LED-izzók és a dekor LED izzók még tartósak is: vannak alaptípusok, amik képesek akár 50000 órán át működni, azonban a bonyolult formájú LED-es diódákkal készített dekorációs izzók is legalább 10000 órán át tudnak világítani

Dekor LED izzók különböző üveg típusokkal.

Fotó forrása: Loft&Vintage

Ez annak is köszönhető, hogy a LED nem izzik, amint felkapcsoljuk, ezért bemelegedési idő nélkül, azonnal teljes fényerővel világít: nem a hőtermelésre fordítódik itt ugyanis a felhasznált energia egy jó része, hanem valóban a világításra - hiszen a fényforrás helyett a lámpatestet tápláló tápegység melegszik csak fel kicsit! 

Ha szereted a meglévő lámpádat, esetleg családi örökség, vagy nagy szerelem, igazi odaillő darab, és szeretnéd minél tovább, minél hosszabb ideig használni -  védve ezzel környezetünket is - akkor a legjobb megoldás, ha a praktikus és elképesztően sokféle, sokszínű LED-izzók közül választasz bele egyet, vagy akár többet is!

A dekor LED-izzók önmagukban, de kisebb-nagyobb csoportokban is nagyon jól mutatnak: nem csak kellően bevilágítják, de öltöztetik is a helyiséget.

Ezek kaphatóak a hagyományos villanykörte foglalattal is ("E" jelű foglalat), és egyszerűen ki-be csavarhatók, mint a régi jól bevált hagyományos vagy Edison izzók.

Mára tehát már a klasszikus Edison izzók is LED-essé váltak, és számos különböző méretben, különféle fényerővel, fény színnel - szakmai szóval élve  “színhőmérséklettel” - kaphatók.

LED IZZÓK SZÍNHŐMÉRSÉKLETI SKÁLÁJA

LED izzók színhőmérsekleti skálája Kelvin mértékegységben.

Fotó forrása: led-tech.cz

Apropó, színhőmérséklet: jó tudni, hogy ha a 2000-3000 kelvin tartományba eső melegfehér fényű LED izzók közül válogatsz, akkor az ellazulást segítheted ezzel az otthonodban, míg a hidegfehér fényű, 5000-6500 kelvin fokos LED-ek a koncentrálást segítik elő. Vagyis, a hidegfehér fényt a dolgozószobába, a tanulósarokba, vagy a munkapult fölé szokták javasolni a szakemberek, a meleg fehér tónusú, kicsit sárgás, hangulatos, a régi hagyományos lámpafényt megidéző, meghittebb világítás pedig a nappaliba, étkezőbe illik leginkább. Tehát minél alacsonyabb egy izzó színhőmérséklete, annál sárgább a fénye. Dekorációs célra semmiképpen sem ajánlunk 2500-3000 K feletti színhőmérsékletű izzót, sőt, a 2000 K körüli izzók a legalkalmasabbak dekorálásra. Más, ha az említett munkára, térvilágításra kell az izzó, ott nagyobb fényerejű, és fehérebb fény kell.

DEKOR LED IZZÓK

Most pedig térjünk rá arra, hogy milyen remek lehetőségeid vannak akkor, ha a LED-izzók szépségével és hangulatával dekorálnál!

Íme, jöjjenek a trendi dekor LED-izzók, nézzük, milyen formákat, méreteket, anyagokat érdemes beszerezned -  akár a vintage lámpák, akár a klasszikus Edison izzók, akár a modern loft világítások szerelmese vagy!

DEKOR LED IZZÓK KÜLÖNFÉLE MÉRETBEN ÉS FOGLALATOKBAN

Dekor LED izzók függő és asztali foglalatokban.

Fotó forrása: Loft&Vintage

Az izzók látványa már önmagában különleges, egyedi, magával ragadó. Nincs szükség extra lámpabúrára, a merész stílushoz telepítsük csoportosan, minél többet: hiszen játékos tömegük a legjobb cinkos. Akár az Edison izzók, akár az egyedi formájú dekor LED izzók közül válasszunk is, biztos, hogy az enteriőr egyszerre lesz trendi és látványos.

LED DEKOR IZZÓK EGYEDI ÜVEGEKKEL

Különleges üvegekkel - a dekor LED izzók elképesztően elegáns és sokoldalú üvegválasztéka magáért beszél…

Színezett, irizáló, füstös hatású, vagy 3D mintázott üveg felületekkel ezek az egyedi formájú LED dekor izzók, mondhatni már lámpatestek leginkább hangulatvilágításként és dekorációként vannak jelen az enteriőrben, azonban az egyes típusok állítható fényerejűek (dimmelhetőek), így többféle funkcióhoz használhatjuk őket, és akár többféle hangulati képet elővarázsolhatunk a segítségükkel.  

Számos  gyönyörű, elképesztően látványos és egyedi megoldás vár: üvegtípus szerint választhatsz vintage-es LED-izzót bármilyen formában áttetsző, transzparens üveggel, de borostyán üveggel, füstüveggel, maszkolt üveggel, opál - vagy színes üveggel, színes átmenetes füstüveggel, de még a vintage kristálypoharak hangulatát felidéző, strukturált, térbeli 3D üvegekkel is!

Ami pedig még a számos üveghatáson is túltesz szépségében és különleges, egyedi hatásában, ezek a kortárs, grafikai mintákkal maszkolt izzók. Elegancia és páratlan élmény és modernitás a javából!

LED dekor izzók különböző színű és textúrájú üvegezéssel.

Fotó forrása: Loft&Vintage

A KÍVÁNT MÉRET, FUNKCIÓ SZERINT: A PICI SÜTŐ IZZÓKTÓL EGÉSZEN AZ ÓRIÁS GÖMBÖKIG

Méret szerint is akad bőséggel választék, válasszunk hát funkcióhoz és látványhoz illően: a pici sütő izzó méretek dekorálásra és egyedi lámpákba, LED-es gyertytartókba valók. A normál, megszokott méretű LED izzók munkához, tanuláshoz, családi vacsorákhoz vagy baráti beszélgetésekhez , azaz a megszokott felhasználásra valók. A normálnál nagyobb méretű, önálló lámpaként is használható izzók sokféle formában és méretben kaphatóak, egészen a különlegesen nagy méretű, divatos 30 cm-es óriás izzókig bezárólag.

A nagyméretű izzók asztali - vagy függő dekor foglalatba téve önálló dekorációs elemként, lámpaként is megállják a helyüket, búra vagy lámpatest sem kell hozzájuk. A hagyományos méretű LED izzók E14 (ez a kisebb, általában csillárokban vagy falikarokban használatos), a nagyobb (normál) izzók pedig E27 foglalattal kaphatók. Ezt érdemes vásárlás előtt ellenőrizni!

Amint látod, a dekor LED izzók készülhetnek többféle formában, méretben, üvegstílusban. Ha nem szeretnéd látni magát az “izzószálat”, akkor választhatsz nem átlátszó, úgynevezett opál üvegből készült LED izzókat is!

Fehér opál üveggel készült különböző formájú LED izzók.

Fotó forrása: Loft&Vintage

ÓRIÁS IZZÓK: IMPOZÁNS, TÁGAS HELYISÉGEKBE, BÁROKBA, SZÓRAKOZÓHELYEKRE A MÉG LÁTVÁNYOSABB TÉR HATÁSÉRT

A nagy formák napjainkban különösen keresettek. Óriási trend lett az XXL méretű fényforrások, dekor LED izzók használata. Ám ezúttal a nagy nem pazarlóbb, sőt, duplán takarékos: feleslegessé teszi a külön lámpabúra beszerzését. 

Ezek a búra helyett óriás méretűre nagyított, akár 20-30 cm-es körték már önmagukban is egy remek látványt, fókuszt adnak a belső térnek, készüljenek bármelyik üvegtípusból is. Köztük megtalálhatod a kifejezetten ünnepi hangulathoz való karácsonyi LED-es óriás üveggömb dekor izzókat is!

Nem csak étteremben, bárokban, de egy nagyobb nappaliban, étkezőben is extra látványt nyújt egy ehhez hasonló, óriás LED-izzó.

Óriás LED izzók egy étkezőasztal fölött.

Fotó forrása: Loft&Vintage

 

KISFESZÜLTSÉGŰ IZZÓK - HA NEM A HAGYOMÁNYOS 220V-OS RENDSZERHEZ KERESEL

Hová is választhatod ezeket a típusokat? Kisfeszültségű LED izzók kellhetnek például lakókocsik, lakóautók, járművek (12V) tereibe, de akár kültéri világításhoz is (24 V), vagy ha napelemről működő fényforráshoz keresel kifejezetten kis feszültségű LED izzót! Ezek a 12/24 V-os LED izzók szintúgy elérhetőek normál, opál és dekor kivitelben is, a hagyományos, izzószálas villanykörtéket, klasszikus Edison izzókat utánzó megjelenésekben. Akár a klasszikus víztiszta üveges vintage LED izzók, akár a színes LED izzók mellett döntesz, lényeg, hogy feszültség pont megfelelő lesz, a hangulat pedig garantáltan jó!

 

SZÍNES LED IZZÓK

Különböző méretű és formájú színes LED izzók.

Fotó forrása: Loft&Vintage

Színes, hangulatos fényfüzérek, színes izzósorok, partivilágítás: Gondolj már most a nyárra és kerti dekorációra: kültérre remek hangulatot teremthetsz az esti grillezéshez vagy az ünnepi díszítéshez - a kisfeszültségű LEd izzók ideálisak kertbe, teraszra, de a lakókocsi hangulatát, környezetét is kellőképp feldobja!

ÜNNEPRE HANGOLVA: KARÁCSONYI LED-ES MEGOLDÁSOK, ÓRIÁS LED-ES ÜVEGGÖMBÖK

Nagy méretű és óriás LED-es üveggömb dekorációk.

Fotó forrása: Loft&Vintage

Elegáns átlátszó üveggömbök, parányi aranylóan ragyogó, szikrázó fény pontocskák a belsejükben. Micsoda mennyei hangulat! Ha valami igazán elegáns, finom, giccsmentes ünnepi világítást keresel, akkor a lehető legjobb választás, bármekkora méretben, formában, függesztékként vagy akár foglalatos asztali változatban is - akár még gyertya helyett is az étkezőasztal közepére, vagy a nappali polcára, éjjeliszekrényre… Elvégre az ünnep mindenhol velünk van, nem igaz?

A fényfüzéres LED izzók és az óriás méretű XXL-es gömb izzók egyenként, külön-külön is pompás, különleges látványt nyújtanak, hát még együtt!

Kerek, szögletes, kicsi nagy, fehér vagy színes, áttetsző, tej vagy vagy füstös, esetleg maszkolt? A lehetőségek tárháza szinte végtelen…

Válaszd bármelyiket is: otthonod külső és belső terei a szó szoros és átvitt értelmében is ragyogással telnek meg, a villanyszámládat látva pedig nem csak Te, de még a pénztárcád is fellélegzik majd!

Ide kattintva megtekintheted a Loft & Vintage LED izzó kinálatát kínálatát!

                                                                                                                                     

Szeretnél a LED izzókról kérdezni valamit, vagy tanácsra van szükséged? Írj nekünk a shop@loftandvintage.hu címre, vagy küldd el a "LED IZZÓK" üzenetet SMS-ben a +36 30 400477 telefonszámra, személyre szabott konzultációért, és mi felhívunk. Szívesen segítünk!

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Közzététel előtt minden hozzászólást ellenőrzünk!