Diótörők

0 comments | Írta szerző: Loft & Vintage

Fotó: Loft & Vintage

DIÓTÖRŐ FIGURA-PARÁDÉ: HA MESESZÉP KARÁCSONYI DEKORÁCIÓRA VÁGYSZ

 

Nincs karácsony diótörő nélkül! A diótörő meséje megelevenedhet az otthonodban is a gyönyörű diótörő figurák segítségével. A diótörő, a világhírű Csajkovszkij zenéje által született mesebalett évről évre újra teltházas, évek, sőt évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvend az ünnepekhez közeledve. Ugyanígy az újra reneszánszukat élő diótörő figurák mára a karácsonyi dekoráció jeles szimbólumává váltak, sokszínűségük, anyag-, méret-, szín-, sőt stílusbeli választékuk pedig kimeríthetetlen.

Zenélő diótörő, zoknitartó diótörő, vagy diótörő karácsonyfadísz? Bizony, ilyen is van - ám ne szaladjunk ennyire előre! Hiszen talán Te is kíváncsi vagy a diótörő megjelenésére, a diótörő és a karácsony kapcsolatára valamint a karácsonyi diótörő figura jelentésére, akkor olvass tovább… 

Párizsi színház karácsonyi dekorációja diótörőfigurákkal.

Fotó: Pascal Bernardon on Unsplash

A diótörő atyja, feltalálója, Wilhelm Fuchtner, épp akkor kezdte el forgalmazni a klasszikus fából készült diótörő figuráit, amikor bemutatták Csajkovszkij híres balettjét, A diótörőt 1892-ben. És mivel a balett meséje, története a karácsonyhoz fűződik, így adta magát, hogy a diótörő figura is az advent, illetve a karácsony egyik jeles szimbólumává váljon. Az első diótörők, melyek már szakítottak a hagyományos formavilággal jóval korábbra datálhatók: a Diótörő Múzeum feljegyzései szerint már a 15. századi fafaragók is izgalmas diótörőket készítettek, 1930-tól pedig egyre inkább olyan bábuk kerültek ki a mesterek kezei közül, melyek már hasonlítottak az emberi alakra.

Németország egyes régióiban (Sonneberg, Erzgebirge) 1800-ra már fából készült diótörő katonák és királyok sorakoztak az egykori üzletek polcain, az emberek pedig azért vásárolták őket, mert a monda szerint a diótörő figura megvédte őket, a családot és a háztartást a gonosz szellemektől és a veszélyektől. Az otthon védelmezője, nagy vicsorgó fogait mutatva riasztja el az ártó erőket - legalábbis így hitték - és a gyereknek is sokszor ajándékoztak karácsonykor diótörő figurákat a rokonok, testvérek vagy barátok.

 

MILYEN DIÓTÖRŐ FIGURÁKKAL TALÁLKOZHATUNK? AKKOR ÉS MOST

Óriás méretű, karácsonyi diótörő figurák.

Fotó: Loft & Vintage

A nagy klasszikusok természetesen még ma is a fából faragottak. Ezek többnyire karcsú, kisebb vagy nagyobb figurák. Magasságuk változatos: a leggyakoribbak a 20-40 cm magas figurák; vannak olyanok, melyek magassága 80-100 cm között mozog, sőt akár 200 cm-es impozáns szobordíszeket is találhatunk. Stílusuk is igen széles palettán mozog: míg néhányan a 18. századi katonai egyenruhát viselnek a klasszikus kék, zöld vagy piros mentével, rojtos kalapokkal, magas epolett válldíszekkel és kemény csizmákkal, addig mások királyi öltözékben vannak, ékkövekkel kirakott díszes ruhákban, jogarral a kezükben.

A népszerűségnek köszönhetően a kínálat, valamint választék évről évre egyre bővül, és a klasszikus fából készült diótörő figurák mellé érkeznek modern anyagokból, legtöbbször műgyantából készült, gyönyörű, míves változatok, melyek már a vintage vagy a glamour stílus rajongóinak vágyait, igényeit is kielégítik.

Természetesen a diótörő figura nemcsak dekorációs vagy védelmező-kabala szerepkört láthat el, hanem számos egyéb funkciót is adhatnak (és adnak is) nekik a tervezők: így találkozhatunk a diótörő katona és diótörő király mellett mutatós diótörő karácsonyfadíszek szépséges sorával, választhatunk diótörő alakú mézeskalács sütőformát, zoknitartót, de akár még éjjeli jelzőfényként is funkcionálhat például egy LED világítással rendelkező változat.

Ezekből szemezgetünk Nektek alábbi összeállításunkban - hogy könnyebb legyen dönteni…

 

DIÓTÖRŐ FIGURÁK FÁBÓL - HA AZ EREDETI KLASSZIKUST KERESED

Klasszikus, karácsonyi diótörő katona figurák piros, kék és zöld színben.

Fotó: Loft & Vintage

A legáltalánosabb a klasszikus, fa diótörő figura. Ezek a diótörők hagyományosan fából készültek, természetesen csiszolva, majd a megfelelő színűre festve, lakkozva. Tervezőik, gyártóik még ma is a hagyományőrző utat követik: mind a technikák, mind pedig a használt színek és anyagok tekintetében. Jellemző színeik a kék, a piros vagy a zöld, illetve kiegészítő színként a fehér és a fekete jelenik meg a figurákon.


Noha kezdetben fő funkciója a diótörés volt, később pedig az otthon védelmezése, a gonosz szellemek elűzése - a 17. századtól kezdve a diótörő figurák belopták magukat az emberek szívébe és egyre erőteljesebben jelentek meg a karácsonyi dekorációk között. 

NAGYMÉRETŰ, DÍSZES DIÓTÖRŐ FIGURÁK

Nagyméretű, karácsonyi, díszes diótörő figurák.

Fotó: Loft & Vintage

Ezek az oszloplábú, már nagyobb méretű, 50-90 cm-es, díszes diótörő szobrok igazán impozáns látványt nyújthatnak az otthonod bármely pontján. Állíthatod őket a kandalló két oldalára, fényfüzérekkel körbevéve; használhatod, mint mutatós ünnepi asztaldísz a fenyőágak és gyertyák között; de őrizhetik a lépcső két oldalát is. Igazából bárhova is helyezzük el őket, mindenütt jól mutatnak, igazán autentikus karácsonyi dekorációk és ha hiszünk a babonában, akkor akár még a család védelmezői is.

Ezek a nagyobb méretű, díszes darabok szépsége vitathatatlan: a barokkos megjelenésű, aprólékosan kidolgozott, műgyantából készült, többnyire diótörő király formát öltő figurákat bársonyhatású anyag és sujtás díszíti, a még ennél is nagyobba változatok jogarában ékkőre emlékeztető fényes kövek csillognak, mentéjük is gyönyörű, mívesen kidolgozott: az aranyszínű brokátmintákat a zsanérozás technikáját idéző részletekkel tették még eredetibbé és autentikusabbá. Az arany és a fehér angyali színkombinációja, az arany zsinórokkal díszített epolett, vagy az óriás diótörő király koronáját ékesítő, valódi tolldísz igazi glamour pompát, ünnepi eleganciát hoz az enteriőrbe. Dekorációnak, és ajándéknak egyaránt tökéletes választás! 

DIÓTÖRŐ KIRÁLYOK: A DIÓTÖRŐK KIRÁLYAI

Részletgazdag, pompás karácsonyi diótörő király figurák.

Fotó: Loft & Vintage

Ha igazán meseszép, elegáns diótörő figurára vágysz, akkor a diótörő királyok között érdemes keresgélned. A diótörő király ugyanis mindig a legékesebb, legdíszesebb forma az összes közül, és mivel ezeket általában műgyantából öntik, így a királyok öltözetére, hajviseletére jellemző díszítések látványosak, szépen kidolgozottak. Díszes öltözetüket legtöbbször korona egészíti ki, kezükben jogart, lándzsát vagy dobot tartanak.

A diótörő király figurák a 45-60 cm-es modellektől kezdve egészen az óriási 90-150 cm-es változatokig megtalálhatók. De kínálatukban megtalálhatod a 2 méteres, a bejárathoz is elhelyezhető, igazi ajtónálló védelmező diótörőt is: egy gyönyörű, igazi kézműves változatot a békebeli ünnepi hangulat, a glamour pompa kedvelőinek. 

DIÓTÖRŐ ÉS MÉZESKALÁCS? KARÁCSONY A JAVÁBÓL!

Karácsonyi diótörő figurák mézeskalácsra jellemző megjelenéssel.

Fotó: Loft & Vintage

Ha a nagyobb, szabadon álló diótörő figura helyett inkább az ünnepi tálat vagy asztalt díszítenéd vele, akkor igazán egyedi és autentikus ünnepi dekoráció, vagy ajándék lehet ez a vintage stílusú, 10 cm magas, antikolt mokka árnyalatú diótörő katona formát öltő karácsonyfadísz a kedves mézeskalácsokra jellemző megjelenéssel.

Ha kedveled a letisztultabb megjelenést, a finom, pasztellszíneket és az ünnepi finomságokat - akkor ezt egyenesen Neked találták ki! Antikolt mokka színe és a habos cukormázat idéző fehér díszítések a karácsonyi sütemények ínycsiklandozó világába repítenek. 

A DIÓTÖRŐ, MINT KARÁCSONYFADÍSZ

Karácsonyi diótörő figura formájú karácsonyfadísz.Fotó: Loft & Vintage

A karácsonyfadíszként funkcionáló diótörő figura általában kisebb méretben készül és egy madzag segítségével felakaszthatod őket a fára. Ha egy visszafogott és bájos diótörő figurát szeretnél, akkor ez egy remek választás lehet. Ezeknek az ünnepi eleganciájú diótörő szobroknak a bájos szépsége már önmagában dísz, dekoráció, így nemcsak a karácsonyfát ékesíthetjük vele, hanem beépíthetjük az ünnepi asztaldíszbe, a lakást díszítő girlandokba vagy koszorúkba egyaránt. 

DIÓTÖRŐK KÜLÖNLEGES SZEREPEKBEN

Különleges karácsonyi diótörő figurák.

Fotó: Loft & Vintage

Ma már találhatunk olyan modern, jópofa diótörő figura megoldásokat is, melyeken a közismert figura valamilyen különleges funkcióban, különleges szerepben köszön vissza. Akár akasztóként, melyre a karácsonyi zoknikat függeszthetjük, vagy olyat, aki hintalovon ül, de ha karácsonyi ajándékot keresünk barátainknak, munkatársainknak - akkor a zenélő diótörő igazi telitalálat lehet! A fából készült, felhúzható figura Csajkovszkij zenei művére mozgatja karjait és a száját. 

A MODERN KOR DIÓTÖRŐI

Klasszikus stílusú, karácsonyi diótörő figura beépített LED világítással.

Fotó: Loft & Vintage

Modern diótörőket is választhattok otthonotokba, ha a hagyományos vonal helyett inkább a kortárs irányba mennétek el. Ezeknek a modelleknek már az arcán, illetve a ruházatán is fellelhető némi modernizáció, bár a legtöbb esetben a hagyományos színeket alkalmazzák, csak a kidolgozás változik.
Vagy lehet úgy is modern a diótörő figura, hogy valamilyen modern funkciót kap: például beépített LED-világítást! A LED-es diótörők általában nagyobb méretű (50-80 cm közötti), aprólékosan kidolgozott diótörő király karakterek, az ünnepre jellemző arany, fehér illetve fekete színösszeállításokban, ahol a ruhájukon kialakított ékkövek világítanak. Esti fényben, ünnepi díszbe öltöztetett belső térben gyönyörű, és igazán hangulatos megoldás, és akár még éjjeli fény funkciót is kiválthat egy ilyen világító diótörő az ünnepi időszakban. 

Noha nagyon sok, még természetesen ennél is sokkal több egyedi variáció létezik, a diótörő szimbólum lényege mindig egy és ugyanaz: védelem és jó szerencse. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb ünnepi szimbólum karácsonykor a diótörő, melynek varázsa világszerte rendkívül népszerű. Mindemellett persze bájosak, kedvesek, és igazán autentikusak: a diótörő figurák elhozzák a karácsony hangulatát, életérzését - és ha hiszünk is benne - megteremtik otthonunk biztonságát, bármelyik színre, méretre, megjelenésre is esik a választás. A bőség zavarából felocsúdva pedig itt a cseppet sem könnyű döntés: Nektek melyik lett a kedvencetek?

Ide kattintva megtekintheted a Loft & Vintage diótörő kínálatát!

                                                                                                                                     

Szeretnél a Diótörőkkel kapcsolatban kérdezni valamit, vagy tanácsra van szükséged? Írj nekünk a shop@loftandvintage.hu címre, vagy küldd el a "Diótörők" üzenetet SMS-ben a +36 30 400477 telefonszámra, személyre szabott konzultációért, és mi felhívunk. Szívesen segítünk!

 

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Közzététel előtt minden hozzászólást ellenőrzünk!